Tuomaksen mediainfon puhe 21.3.2024

Arvoisat median edustajat,

Olen kutsunut teidät tänne kuulemaan päätöksestäni koskien ensi kesän Keskustan puoluekokousta ja puoluejohdon paikkoja.

Olen tavallinen 36-vuotias suomalainen, tavallisesta perheestä. Kainuun kasvatti, Kuhmon kaupungista. Maitoautonkuljettaja, rekkamies, maaseutusihteeri ja puolitotinen torvensoittaja.

Olen toisen kauden kansanedustaja. Eduskuntaan nousin murheellisten tapahtumien kautta vuonna 2019. Suuret saappaat olivat täytettävänä.

Arvoisat kuulijat,

Jos haluaa muutosta, pitää olla itse muutos.

Olen saanut lukuisia yhteydenottoja ympäri Suomen. Linjastani pidetään – se on keskellä, se on selkeä.

Olen valmis olemaan se muutos Keskustassa ja suomalaisessa politiikassa. Valmis selkeyttämään kansanliikkeemme tunnistettavuutta.

Minua on kutsuttu maakuntien konservatiiviksi, mutta en tunnista itseäni tästä viittauksesta. En ole oikealla, en vasemmalle, en konservatiivi, enkä liberaali.

Olen keskellä.

Olen valmis kuuntelemaan toisia osapuolia ja ymmärtämään, vaikka en olisi samaa mieltä. Toisten ymmärtäminen ei maksa meille mitään.

Keskellä oleminen ei ole helppoa, se on nähty viime vuosina. Mutta siihen pitää pyrkiä, kun äärilaidat ryskyvät ja repivät tätä maata kappaleiksi. Maltillisella keskilinjan politiikalla tämä maa on mennyt aina eteenpäin.

Olen väsynyt turhaan kiistelyyn ja nahisteluun. On kyse sitten kaupunki-maaseutu asetelmasta, kun totuus on ettei kumpikaan tule toimeen ilman toista. Tai lihansyöjä-kasvissyöjä jaottelusta, kun totuus on, että on ihan sama mitä syöt, sekasyöjänä, kasvissyöjänä tai vegaanina. Kunhan syöt suomalaista.

Erityisen huolissani olen oikeisto-vasemmisto jaottelun repivyydestä, jonka saa kokea varsinkin sosiaalisen median puolella. Oikeistolaisia verrataan jo Putiniin ja Zaharovaan, huudellaan lahtareiksi ja vasemmistolaisia syytetään kommunismista ja vihjaillaan heidän haluavan uutta vallankumousta, jonka katkerat muistot elävät vuoden 1918 tapahtumissa, kansakuntamme kollektiivisessa muistissa.

Tämä ei voi jatkua näin.

Kuten muutamia viikkoja sitten eduskunnan istuntosalissa puheessani kerroin välikysymyskeskustelussa: ”oikealla on hallituksen tiejyrä, joka ei liiku ja vasemmalla on Hakaniemen soppatykki, johon SDP on uponnut päätänsä myöten”. Tämä kuvastaa hyvin myös Suomen tilannetta.

Ihmiset alkavat väsymään repivään vastakkainasetteluun. Hallituksen sanelupolitiikka, punavihreiden ei, ei ja ei -linja ei vie tätä maata eteenpäin.

Suomi on pysähtynyt.

Tällä hetkellä Suomea jaetaan kylmästi kahtia ja kaikkeen saadaan entistä kärjistyneempää vastakkainasettelua. Tämän kevään riitelyn ja kinastelun arvet tulevat vaikuttamaan pitkään.

Jakautunut Suomi on heikko Suomi.

Suomi tarvitsee vahvaa Keskustaa, joka nousee riitelyn yläpuolelle. Toimii jakautuvan kansan yhdentymisen puolesta. Palauttaa Suomeen sopimisen kulttuurin ja lopettaa alati kärjistyvän riitelyn.

Arvoisat tiedotusvälineiden edustajat ja kuulijat linjoilla,

Pyrin ensi kesänä Suomen Keskustan puheenjohtajaksi kesän puoluekokouksessa Jyväskylässä. Haluan kutsua jokaisen halukkaan suomalaisen mukaan kampanjaani. Keskustan ei pidä olla äänestysautomaatti vaan keskusteleva ja kuunteleva kansalaisten vaikuttamisväylä. Sellainen on minun johtamani Keskusta.

Ihan jokainen suomalainen on minulle yhtä tärkeä ja jokaisen suomalaisen tuki saman arvoinen. Minulle ei ole väliä onko ihminen keskustan jäsen vai ei. Tärkeintä on, että hän haluaa lopun Suomen jakautumiselle ja haluaa maltillista ja rakentavaa suuntaa. Toivotan kaikki tervetulleeksi mukaan.

Keskustan puheenjohtajana tulisin tekemään kaikkeni, että Keskusta on jatkossa Suomen suurin puolue. Haluan Keskustan takaisin maan suurimmaksi puolueeksi, sen varassa on koko maan tasa-arvoinen kehittäminen.

Puolueeksi, joka rakentaa Suomea sovulla ja maltilla.

Suomea, jossa työntekijä ja yrittäjä voivat hyvin.

Suomea, jossa jokaiselle annetaan tasa-arvoiset lähtökohdat pärjätä elämässään.

Suomea, jossa lapsia, vanhuksia, köyhiä ja rikkaita kohdellaan tasa-arvoisesti asuinpaikasta riippumatta.

Ja Suomea, jossa koko maata kehitetään innolla ja tulevaisuuden uskolla Utsjoelta Hankoon ja Ilomantsista Vaasaan.

Arvoisat kuulijat,

Olen määrätietoinen ja periaatteellinen, sen olette nähneet. Viime kaudella äänestin EU:n elpymispakettia vastaan. Pidin pääni. Suomen kohtalon kysymyksissä ja Keskustan kannalta tärkeissä asioissa tulen aina toimimaan samalla tavalla.

Tulen tekemään myös kaikkeni, että nykyhallituksen puolen Suomen politiikkaan tulee muutos. Tällä hetkellä Suomi on jaettu voittajiin ja häviäjiin.

Itä- ja Pohjois-Suomi on laitettu häviäjien puolelle. Keskusta on ainoa puolue, joka yrittää saada tähän muutosta ja herätellä Orpon-Purran hallitusta politiikkansa epäoikeudenmukaisuudesta.

Keskittämisen kylmää kyytiä olemme nähneet ja tulemme sen konkreettisesti kokemaan seuraavien kuukausien ja vuosien aikana. Keskusta tulee tekemään kaikkensa tämän suunnan torppaamiseksi.

Hyvät median edustajat,

Kevään mittaan tulen esittämään konkreettisia ajatuksiani Suomen suunnasta ja visiosta 2040-luvulle.

Toivon, että saamme puolueelleni Keskustalle hyvähenkisen puheenjohtajakisan. Tämä ulostuloni toimikoon herättäjä muille pohtiville. Haluan, että käymme asianmukaisen kisan, jonka lopputuloksena myös puolueemme linja tulee selkeäksi myös jokaiselle suomalaiselle.