Norjan mallilla vetoa Pohjois-Suomeen

Keskustan kuhmolainen kansanedustaja Tuomas Kettunen kiittelee Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän (Hama) toimia sen selvittäessä mahdollisuuksia alueiden kehittämiseen. Kettunen kannustaa ottamaan Suomessa Norjan malli käyttöön.

Kettusen mukaan Hama -työryhmän kokeilut on saatava nopeasti käyntiin. Kainuussa osaavasta työvoimasta on pulaa ja maakunnat ovat tarvinneet jo pitkään kannustimia, joilla nuoret saapuvat töihin maaseutukuntiin. Työpaikkoja on auki, mutta tekijöitä ei ole.

– Varsinkin keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon viime marraskuussa nostama opintolainahyvitys olisi omiaan houkuttelemaan opintonsa päättäneitä harvaan asutuille alueille. Nämä ovat sellaisia porkkanoita, joilla voitaisiin houkutella toimeliaita ja yritteliäitä ihmisiä myös meille Kainuuseen, Kettunen summaa.

Kettunen muistuttaa, että työryhmä oli ennakkotarkistuttanut valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojaselta Norjan mallin mukaisia aluekehittämistoimenpiteitä. Ojasen tarkastelu kertoo, että perustuslakivaliokunnan aiempien lausuntojen mukaan lainsäätäjällä on laaja harkintavalta etenkin veroasioissa yhdenvertaisuuden estämättä, kunhan vain henkilöihin kohdistuvat erottelut eivät ole mielivaltaisia ja kohtuuttomia.

Norjan pohjoisimmissa osissa on vuodesta 1990 alkaen toteutettu erityisiä aluepoliittisia tukitoimenpiteitä, muun muassa poistettu työnantajamaksuja, alennettu sähkömaksuja, kevennetty henkilöverotusta, korotettu lapsilisiä ja annettu opintolainoja anteeksi.

Tiedote on julkaistu Kainuun Sanomissa 9.2.2021