Akkuteollisuus on tervettä aluepolitiikkaa

Keskustan kansanedustaja Tuomas Kettunen kehuu tällä viikolla julkaistua Suomen ensimmäistä akkustrategiaa, jossa painotetaan akkualan työllistävää vaikutusta tulevaisuudessa.

Liikenne sähköistyy maailmalla, samoin teollisuus. Meillä on kaikkia akuissa tarvittavia raaka-aineita sekä runsaasti aivopääomaa jalostukseen ja tuotekehitykseen.  Akkuala on iso mahdollisuus Kainuulle. Siitä on osoituksena Terrafamen huhtikuussa avattava akkukemikaalitehdas, joka työllistää jo 150 ihmistä. Tulevaisuuden näkymä alalla on myönteinen ja se tarkoittaa työpaikkoja Kainuuseen myös jatkossa.

Viime kädessä akkualan tulevaisuuden näkymissä on kysymys terveestä aluepolitiikasta. Työpaikat ja tuotanto syntyvät eri puolille Suomea. Nyt pitää tehdä kaikki, että akkuala palvelee tulevaisuudessa yhä enemmän alueiden talouksia.

Kettunen hoksauttaa myös, että Kainuun kytkeytyminen osaksi nopeasti kasvavaa akkualaa on määrätietoisen teollisuus- ja aluepolitiikan seurausta. Edellinen hallitus teki kovan työn, jotta Terrafamelle avautui mahdollisuus menestyä. Miltä Kainuu näyttäisi nyt, jos tuolloin olisi luovutettu? Meillä ei olisi satoja työpaikkoja eikä verotuloja.

Erityiskiitoksen osoitan akkustrategian alulle panneelle elinkeinoministeri Mika Lintilälle, joka on jaksanut vaikuttaa akkuklusterin luomiseksi Suomeen. Se on avannut uutta suuntaa myös Terrafamelle ja koko Kainuun alueelle.

Tuomas Kettunen
kansanedustaja (kesk)

Kirjoitus on julkaistu Sotkamo-lehdessä 2.2.2021