Maaseudulla ja maakunnissa eletään hyvää elämää

Suomi yhteiskuntana muuttuu ja maaseudun asema ja ihmisten arki muuttuu sen mukana. Maaseutu ei ole kuitenkaan minnekään kuihtumassa, päinvastoin.

Kotimaan matkailu on kahden viime vuoden aikana kasvanut merkittävästi. Matkailu, eräharrastukset ja luonto luovat mittaavia mahdollisuuksia, eikä ruoantuotantoa pidä yhtään väheksyä.

Haluan korostaa, että maaseudulla ja maakunnissa elää tavallisia, hyvää arkea eläviä ihmisiä. Tavallisia ihmisiä, jotka viihtyvät luonnon äärellä.

Luonnon kanssa eläminen on erilaista kuin isoimpien kaupunkien parhailla paikoilla. Maaseudulla pärjääminen on myös välttämätöntä, jotta luonnosta kaukana asuvat pärjäisivät.

Suurkaupungeissa tehdään tärkeää työtä, mutta ei sielläkään pärjättäisi, jos maaseudun ihmiset eivät pitäisi huolta ihmisen elämän perusedellytyksistä.

EN VOI OLLA viittamatta Kainuun Sanomien 22.1.2022 tekemään juttuun 16-vuotiaasta Taneli Haverisesta. Tuo nuori mies, joka viihtyy maaseudulla, maatilan töissä ja ulkoharrastusten parissa. Hänellä on haaveena jatkaa kotitilalla yrittämistä. Kainuun Sanomien tekemä uutinen reippaasta miehenalusta oli oikea hyvän mielen juttu.

Tapasin pienen pojan usein navetan edustajalla hakiessani maitoa maatilalta. Maitoauton viereen tuli usein iloinen poika kertoen tarinoita ja samalla kysellen uteliaana työstäni maitoautonkuljettajana.

Oli mukava huomata, että pikkupojasta on kasvanut nuori mies, jolla on selkeä tavoite elämässään.

Jonkun mielestä Tanelin haaveet voisivat kuulostaa kummallisilta. Eivätkä ne kaikkien mielestä kuulu valtavirran haaveisiin.

Ilman tulevia, nuoria maatalousyrittäjiä ja työntekijöitä me emme Suomessa pärjäisi. Ruokaturvan ja huoltovarmuuden turvaamiseksi tarvitsemme maaseudulle Tanelin kaltaisia tekijöitä.

RUOKA ON VAIN yksi asia, joka tulee maaseudulta ja maakunnista. Energia, teollisuuden raaka-aineet, ja vaikkapa Helsingin ja Tampereen raitiovaunut tulevat maaseudulta, meiltä Kainuusta.

Tulevaisuudessa sähköpyörän tai sähköauton akun materiaalit saattavat olla kotoisin kainuulaisesta kaivoksesta. Tästä kaikesta saamme olla kainuulaisina todella ylpeitä.

Meidän maakuntien ihmisten arkea ei välttämättä aina ymmärretä tai haluta ymmärtää. On tärkeää, että itse arvostamme sitä ja ymmärrämme olevamme aivan yhtä arvokkaita kuin suurkaupunkienkin asukkaat.

Postinumero ei tee ihmisistä hyvää eikä pahaa. Maaseudullakin ihmiset elävät hyvää elämää, tekevät työtä, kasvattavat perheitään ja arvostavat luontoa.

Ennen kuin maaseudun ihmisiä aletaan suu vaahdossa moittia, kuten susikeskustelussa on käynyt, kannattaisi pyrkiä ajattelemaan asioita monesta erilaisesta näkökulmasta. Niin sivistynyt ihminen tekee.

Tuomas Kettunen

kansanedustaja (kesk.)

Kolumnikirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 5.2.2022