Isänmaatamme myydään pilkkahintaan

Syksy on saapunut Kainuun korpimaisemiin.

Itselleni yksi syksyn merkeistä on metsästyskauden alkaminen. Syyskuun ensimmäisenä päivänä saatiin taas lähteä tutuille metsästysmaille Teppo-koiran kanssa.

Jänikset jäivät metsään, mutta tärkeämpää oli saada olla luonnossa, paistaa makkarat ja nauttia hiljaisuudesta.

Nämä ovat niitä etuja, mitä meillä täällä syrjäkylillä asuvilla vielä on.

Tutut valtionmaat olivat saaneet viime syksyn jälkeen muodonmuutoksen. Harvennushakkuun jälki jätti nuoren miehen mietteliääksi viimeisten Metsähallituksen tulostavoiteotsikoiden jälkeen.

Valtiolla on tiukka taloustilanne ja kestävyysvajetta on supistettava, mutta nyt on lyhytnäköistä rahanhankintaa maa- ja metsätalousministeriön suunnalta.
Viime viikolla sai kauhulla lukea, kuinka Metsähallituksen tulostavoitetta korotetaan kesken vuoden. Tarkoittaen, että Metsähallitus pakotetaan myymään metsätiloja Suomesta.

Valtion viime keväänä nostama tulostavoite 20 miljoonalla eurolla nostaa kokonaistavoitteen 130 miljoonaan.

Tavoitteena on myydä tänä vuonna 17 000 hehtaaria metsämaata.

Metsähallituksen Laatumaan johtaja Tuomas Hallenbergin mukaan tarkoitus on myydä tuhansien hehtaarien kokoisia metsätiloja. Tämä taas tarkoittaa sitä, että kotimaisilla ostajilla eivät rahat riitä isoihin palstoihin. Näin kauppoja hierotaan suurten ulkomaalaisten ostajien suuntaan.

Eihän tämä taas rehellisesti sanottuna hyvältä kuulosta. Varsinkaan meillä Pohjois-Suomessa, mistä on viety valtion työpaikkoja ja olemassa olevista koulutuspaikoista joudutaan pitämään lujasti kiinni.

Tieverkoston ylläpitokustannuksia poljetaan alas ja nyt vielä tämä; myydään isänmaata pala kerrallaan ulkomaalaisille.
Metsähallitus panostaa metsänhoitoon, toteuttaa metsien monimuotoisuutta METSO-ohjelman turvin ja turvaa virkistysmahdollisuuksien käytön.

Metsähallituksen metsien tuottokyky tuo työtä ja turvaa Pohjois- ja Itä-Suomen työllisyydelle. Metsähallituksen valtiolle tulouttamat rahat tulee käyttää laaja-alaisesti koko Suomen kehittämiseen.

Kansallisomaisuuden myyminen ei ole ratkaisu kestävyysvajeen korjaamiseen.
Nyt on Metsähallituksen toimittava käyttäen vastuullisesti ja suojellen tunnollisesti yhteisiä luonnonvarojamme.
Kestävä luontosuhde ja jokamiehen oikeudet eivät saa joutua raha-ahneuden, yltiöpäisen ja vastuuttoman tulostavoitepolitiikan raateluhampaisiin.

Tuomas Kettunen
Keskustanuorten liittohallituksen jäsen

Julkaistu Suomenmaan kolmossivulla 3.9.2014