Kaksilla rattailla susiasiassa

Suomen riistakeskus myönsi viime viikolla luvan neljän suden kaatamiseksi Haapajärven alueella.
Susilauma on pitkin vuotta aiheuttanut alueella vahinkoja koirille ja kun susilauma on oppinut saalistamaan koiria niin eivät ne tavastaan irti pääse. Tämä on aiheuttanut alueella merkittäviä ongelmia, sillä metsästäjät eivät voi päästää koiria irti ja toisaalta moni ei uskalla pitää koiraa ulkona, koska muutoin on vaarana ihmisen parhaan ystävän joutuminen suden suuhun.

Alueella oltiin jo monta päivää toiveikkaissa tunnelmissa, että ihmisiin ja kotieläimiin liian tuttavallisiksi heittäytyneille susille saataisiin joku järjestys, mutta loppuviikko osoitti, ettei tästäkään selvitty ilman valituskierroksia. Alueen ihmisten pelko jatkaa kasvamistaan ja elämä ei palaa normaaliksi tai lähellekään sitä alueen kylillä.

Viime viikon suurin valitusyllätys tuli kokoomuksen suunnalta, kun europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen oli tehnyt Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen: ”Miten komissio aikoo puuttua suden suojelun puutteelliseen toteutukseen Suomessa”.

Kysymyksessä on pitkäaikainen kokoomuspoliitikko ja europarlamentaarikko, joten mielestäni on aiheellista kysyä, että mikä on kokoomuksen linja susiasian osalta? Kokoomusjohto ei ainakaan tähän mennessä ole sanonut juuta taikka jaata susiasiaan vaan keskittynyt olemaan hiljaa.

Hiljaisuus laittaa miettimään. Kokoomus tosiasiassa ajelee kaksilla rattailla susiasiassa ja todellisuudessa meille susialueilla eläville ei heidän toimestaan ole tulossa lohtua, vaan kokoomus keskittyy johtavien poliitikkojen toimesta huolehtimaan, että alueemme susikanta jatkaa kasvamistaan.

Tuomas Kettunen
kansanedustaja (kesk)

Kirjoitus on julkaistu Selänne-lehdessä 23.12.2020