Kainuusta löytyy vetovoimaa!

Veteraanikansanedustaja Pentti Kettunen kyseli Kainuun Sanomissa (7.8.2020) onko Kainuun kansanedustajat hereillä ja hoidetaanko Kainuulle tärkeitä asioita kuntoon hallituksessa. Vastauksena voin todeta, että kevään aikana monta tärkeää asiaa on saatu päätökseen. Keskustalainen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen toi Kainuulle tärkeitä koulutuspaikkoja. Kajaanin AMK sai 90 uutta aloituspaikkaa. Tämän lisäksi viimekuussa saimme lisää iloisia uutisia. KAMK sai sosionomin koulutusvastuun. Tästä koulutusalasta on Kainuussa puhuttu pitkään. Nyt tämäkin asia saatiin maaliin. Ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen merkitys on alueille huomattava. Merkittävä osuus koulutuksen käyneistä jää ja työllistyy alueilleen. Näin myös Kainuussa

Tiestöön liittyen uutta asfalttipintaa on vedetty Kainuussa niin VT5 ja VT6 suuntaan, mutta tässä meillä on vielä paljon tekemistä. Tiestö on Kainuussa päässyt tietyillä alueilla huonoon kuntoon ja rahat on peruskorjauksiin löydyttävä. Pentti Kettunen synkisteli kirjoituksessaan teollisuuspolitiikan tekemättömyydestä. Toin jo vuonna 2015 esille konkreettisia toimia, kuinka teollisuutta nostetaan Kainuussa kemiallisen metsäteollisuuden suunnalla. Kaicell Fibers, tämä Kainuun yhteinen hanke on hyvässä vauhdissa ja tähän toivon myös ex-kansanedustaja Pentti Kettusen tukea.  

Muutama ajatus vielä ihmisiä puhututtavista asioista. Tapetille on noussut erityisesti EU:n rahoitus. EU:n suuntaan jaettavan ”lahjarahan” näin suurta osuutta en tule hyväksymään edelleenkään. Lainaosuuden määrän olisi tullut olla suurempi. Ei ole suomalaisten veronmaksajien etu tai velvollisuus elättää Italian tai Espanjan kansalaisia, jotka ovat taloudellisestikin varakkaampia. On kuitenkin fakta, että Suomi elää viennistä edelleen ja EU:n kauppa-alueen toimivuus on myös Suomen etu. Vaikka populistisesti heitellään Suomen maksavan enemmän kuin saavan, niin huonompi vaihtoehto olisi viennin tyrehtyminen. Eikä sitä Suomi tai Suomen talous tulisi kestämään koronan aikakautena. 

Tällä hetkellä suurimpana haasteena onkin korona, joka on jälleen leviämässä suomalaisten keskuudessa. Valitettavasti monet ovat unohtaneet turvavälit ja palanneet takaisin lähempiin tunnelmiin. Käsienpesua, turvavälejä ja väentungosten välttämistä tulisi jatkaa edelleen, jotta emme joutuisi palaamaan takaisin kovempiin rajoituksiin. Omin valinnoin voimme vaikuttaa tämän pandemian leviämiseen ja jokaisen tulisikin käyttää maalaisjärkeä. Missään tapauksessa nyt ei pitäisi lähteä ulkomaille huvittelemaan vaan nyt olisi aito mahdollisuus keskittyä kotimaan matkailun hienouksiin. Jos pohdit ulkomaille menoa, voi vaihtoehdoksi ottaa kotimaan matkailun. Suuntaa mieluummin Kuhmon kauniisiin luonnonmaisemiin tai vaeltelemaan Hossan kansallispuistoon. 

Tuomas Kettunen

kansanedustaja (kesk)

 

Kolumni on julkaistu Kainuun Sanomissa 14.8.2020